Ben ik mantelzorger?

Vanaf wanneer ben ik mantelzorger?

Je bent een mantelzorger wanneer je: 

  • zorg biedt aan iemand die omwille van ziekte, handicap of ouderdom ondersteuning nodig heeft.
  • een affectieve band hebt met de persoon voor wie je zorgt. Je moet dus geen familie zijn om mantelzorger te zijn. Je zorgt bijvoorbeeld voor je buur, je partner, je kind, je ouder, je vriend…
  • jouw hulp en zorg aan die zorgvrager op frequente basis verleent.

Wat is mantelzorg niet?

  • Mantelzorg doe je niet als beroep.
  • Mantelzorg is niet hetzelfde als vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers sluiten zich aan bij een bepaalde organisatie en gaan van daaruit mensen helpen. Het is een bewuste keuze en je zet het stop wanneer je wil.

Mantelzorg gebeurt niet vanuit een organisatie. Mantelzorg overkomt je daarentegen meestal. Je weet ook meestal niet als mantelzorger waar en wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar.

Heb ik als mantelzorger recht op een premie?

Er bestaan verschillende premies om mantelzorgers en zorgvragers te ondersteunen. Voor elk van die premies bestaan er andere voorwaarden voor zowel zorgvrager als mantelzorger:

Kan ik een attest of statuut aanvragen?

Voorlopig is er nog geen statuut. Je kan dus geen certificaat of attest aanvragen om te bewijzen dat je mantelzorger bent.

Vanaf 1 oktober 2019 is er wel sprake van een mantelzorgstatuut: de uitvoering en voorwaarden liggen nog niet helemaal vast. Lees het laatste nieuws via onze blog- en nieuwspagina.

Daarnaast kan je:

  • je laten registreren als mantelzorger bij je zorgkas. Voorlopig is dit enkel een administratieve procedure en is er geen rechtstreeks voordeel aan je registratie.
  • Je kan een mantelzorgattest aanvragen om medische handelingen uit te voeren. Dit heeft niets te maken met je statuut als mantelzorger, maar het gaat over een aantal medische vaardigheden die je kan en mag uitvoeren.

Meer weten?