Infosessies

Wat wij aanbieden

  • Een voordracht volgens een aantal thema’s. Maatwerk kan ook: contacteer ons gerust met meer info over je doelgroep en over de vragen die je doelgroep heeft.
  • Een docent met expertise in mantelzorgthema’s.
  • Professionele begeleiding bij interactie en gebruik van methodieken
  • Een brochure met alle info en contactlijnen.

Wat jullie voorzien

  • Een minimum van 5 deelnemers.
  • Een ruimte met aanwezigheid van voldoende zitplaatsen.
  • Koffie of water voor deelnemers.
  • Een beamer en kabel en scherm voor projectie.

Onze tips voor promotie

  • Mond-tot-mond reclame en mensen persoonlijk aanspreken over de activiteiten werkt nog steeds het beste.  

Thema’s

Wegwijs in mantelzorg: welke financiële ondersteuning bestaat er?

Je krijgt informatie over de gemeentelijke mantelzorgpremie en de verschillende zorgbudgetten. We overlopen of je in aanmerking komt en hoe en bij wie je premies kan aanvragen. Ook staan we stil bij de erkenning en ondersteuning die mantelzorgers verdienen.

Wegwijs in mantelzorg: hoe combineer ik werk met mantelzorg?

Je krijgt informatie over de verschillende verlofsystemen: wanneer en hoe kan je tijdskrediet aanvragen, wat is verlof voor medische bijstand en wanneer ben je wel en niet beschermd tegen ontslag? We wisselen tips en ervaringen uit over de haalbaarheid van werk en mantelzorg.

Wegwijs in dementie

Maak dementie bespreekbaar. Wat zijn de oorzaken en de symptomen? Welke fases zijn er? Je krijgt concrete tips over hoe je in het dagelijke leven kan omgaan met dementie.

Mantelzorger? Hoe zorg je ook voor jezelf?

Zorgen voor iemand vraagt veel van iemand. In deze vorming staan we stil bij de draagkracht en draaglast van mantelzorgers. Hoe zorg je ervoor dat de zorg haalbaar blijft en hoe zorg je voor jezelf? We overlopen tal van diensten en mogelijke hulpmiddelen die je daarbij kunnen ondersteunen. 

Eerste hulp bij zorgplanning

Hoe praat je met je zorgvrager of mantelzorger over de zorg later? Welke scenario’s hebben jullie in gedachten: wat na een ziekenhuisopname, een ernstige val of andere complicaties? Wat als je thuis niet meer kan verzorgd worden? Via gesprekthema’s maken we een plan voor de zorg later.

Wat is persoonsvolgende financiering (PVF)?

Via ons interactief bordspel maken we de mensen wegwijs in het ingewikkeld kluwen van ondersteuningsplannen en persoonlijke budgetten. Dit spel is tot stand gekomen in samenwerking met de Vereniging voor mensen met een handicap of chronisch ziekte (VFG).

Kwaliteit en evaluatie

Onze infosessies worden continu geëvalueerd en verbeterd. Ze volgen de actualiteit en zijn up-to-date met de laatste wijzigingen.